Objavljeno Komentiraj

Čitateljski kutić u Osnovnoj školi Barilović

BARILOVIĆ – Čitateljski kutić 2. i 4. razreda Osnovne škole Barilović svakim danom bogatiji je za neku novu knjigu ili aktivnost. Kako i ne bi kada su ga učenici namjestili udobnim šarenim jastučićima i prostirkama što ga čini prostorom za čitanje, odmor i maštanje.

Društvo im prave i dvije mudre sove izrađene od drveta, djelo vještih ruku roditelja učenika, kao i anđeo dobrih knjiga, maskota koju su mladi knjižničari napravili od papira, kao simbol donacijskog projekta za opremanje školske knjižnice.

U kutići stoji i borić, na kojemu se izmjenjuju ukrasi ovisno o prigodama koje učenici obilježavaju. Nakon božićnih ukrasa, na red su došla valentinovska srca. Drvce dokazuje da su učenici ekološki osviješteni, jer iako vazdazeleno ono nije bilo posječeno iz svog prirodnog staništa.

Osim fotografija knjižnog kutića, učenici su nam poslali svoje kratke nastale na temu nagradnog zadatka o “velikom čarobnjaku” iz svoje okolice po uzoru na dr. Škrbića Ide Mlakar “Čarabaralo”.

[embeddoc url=”https://www.ibis-grafika.hr/shop/wp-content/uploads/2019/02/Nagradni-zadatak-Veliki-čarobnjak-str.-28.pdf” download=”all”]

Trenutno, po vlastitom izboru, učenici čitaju knjigu Jane Bauer “Strašna vila i divlja zima“. Prva su poglavlja čitali naglas u razredu, a onda su učenici dobili po jedno poglavlje za pročitati u paru, nakon čega će isto i prepričati. Zadnja dva poglavlja čitat će zajedno u školi naglas, te provesti aktivnosti koje su ponuđene u kreativnim knjižicama: crtanje, pričanje, dramatizacija, snimanje, kviz…

“Sudjelovanje u projektu Naša mala knjižnica donijelo nam je puno radosti i kreativnih izazova”, stoji u izvještaju knjižničarke Branke Starčević.

Ona je u suradnji s učiteljicom Danijelom Zatezalo i njenim kombinirani razrednim odjelom zaslužna za provedbu svih aktivnosti Naše male knjižnice. Posebno nas je razveselio “Napitak dobre volje” koji je ponesena kreativnim izazovom osmislila knjižničarka Branka Starčević. Napitak je nastao kao dio motivacijskog rada s učenicima, a glasi ovako:

 

NAPITAK DOBRE VOLJE

SASTOJCI:

100 gr dobrote, 100 gr vedrine, 100 gr topline, 100 gr pristojnosti, 100 gr zahvalnosti, 100 gr poduzetnosti, 100 gr radinosti, 100 gr povjerenja i 200 gr zaigranosti

PRIPREMA:

Dobro promiješati i piti pola šalice u velikim gutljajima tijekom dana, najbolje u društvu drage osobe. Polovicu sačuvati u slučaju da zatreba nekom iz vaše okoline.

NUSPOJAVE:

Očekivane nuspojave su povećana druželjubivost i s tim u vezi veći broj prijatelja u stvarnom životi  i na društvenim mrežama. 🙂

Odgovori