Objavljeno Komentiraj

Prvi Zagreb Publishing Fellowship 

Prvi Zagreb Publishing Fellowship održao se od 13. do 15. svibnja 2024.

Trodnevni izdavački organizirani program uključivao je upoznavanje svih sudionika, sastanke jedan na jedan, sesije s gostima predavačima i kulturni program. 
 
Program je pružio jedinstvenu priliku svim sudionicima da provedu večer s autorima i ilustratorima iz različitih europskih zemalja, ali i hrvatskim autorima, ilustratorima i izdavačima. 


 
Ovaj Fellowship je aktivnost koja se provodi kroz međunarodni projekt Read, Share, Enjoy (Čitaj, dijeli, uživaj) koji sufinancira Europska komisija.  

Read, Share, Enjoy projekt je razvijen u okviru natječaja za projekte književne cirkulacije Kreativne Europe. Glavne aktivnosti projekta uključuju objavljivanje dvadeset izvrsnih književnih djela iz cijele Europe, uglavnom na manje poznatim jezicima, koja će biti objavljena na slovenskom, španjolskom i talijanskom tržištu, kao i aktivnosti usmjerene na razvoj dugotrajnih veza unutar izdavačke industrije. Projekt okuplja pet izdavača iz različitih zemalja: slovenskom KUD-u Sodobnost International kao koordinatoru projekta pridružili su se izdavači sa španjolskog, talijanskog, hrvatskog i sjevernomakedonskog tržišta. Kako bi se povećala vidljivost autora iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije u Europi i šire, projekt uključuje strategiju dosezanja šire čitateljske publike i podizanja svijesti o raznolikosti naše zajedničke europske kulture među čitateljima. Ibis grafika uključila se u ovaj projekt s ciljem da predstavi knjige izdavača u projektu i pomogne im da prijevodom na „velike“ jezike dopru do šire publike. Cilj ovog događaja bio je okupljanje grupe izdavača koji su zainteresirani za suradnju u budućnosti kako bi povećali zastupljenost prijevoda s manje prevođenih jezika diljem Europe. 

Ovo su dojmovi s Fellowshipa:  

“Ja sam Hanna Győri, urednica u izdavaštvu Pagony u Mađarskoj u Budimpešti i jako mi se svidio Zagreb Publishing Fellowship. Bilo je puno zanimljivih ljudi i zanimljivih knjiga. Bilo je lijepo vidjeti sve različite perspektive  i sklopiti nova prijateljstva u eri izdavanja knjiga.”

“Ja sam Paula Halkola i izdavačica sam dječje književnosti i književnosti za mlade. Ovo mi je bio prvi Fellowship pa ga nemam s čime usporediti. Stvarno je bilo lijepo, jako mi se svidjela atmosfera i sastanci s međunarodnim izdavačima. Bilo je to nešto o čemu prije nisam puno znala, stvarno prekrasno.”

“Ja sam Araya Goitia Leizaola i izdavačica sam i menadžerica za inozemna prava u Ediciones Ekaré. To je izdavač španjolskog govornog područja sa sjedištem u Barceloni, Caracasu i Santiagu de Chileu. poznati Zagreb na ovom fellowshipu bilo je pravo otkriće. Naučiti više o središtu hrvatske književnosti i otkriti nove izdavače, nove autore, nove glasove iz hrvatske književnosti bilo je zaista prosvjetljujuće. Također, pronalazak novih mogućnosti unutar fellowshipa za razmjenu prijevoda i slikovnica s drugim izdavačima bila je prava prilika za nas.”

“Zdravo, ja sam Dejan Trajkoski iz Makedonije. Bila mi je čast prisustvovati na prvom Zagreb Fellowship Programu. Ovo je sjajna stvar, imali smo mogućnost predstaviti naše knjige i naučiti više o izdavaštvu iz Hrvatske. Mislim da će se iz svega ovoga roditi neke nove suradnje, tako da je ovo super projekt, podržavamo.”

“Zovem se Svein Størksen, izdavač sam iz Norveške i sretan sam što sam dio ovog Fellowshipa. Imali smo sastanke s hrvatskim izdavačima, a i izdavačima iz drugih zemalja i sve je bilo vrlo korisno i obećavajuće za daljnju suradnju. Vrlo je zanimljivo, posebno meni, jer dolazim iz male zemlje, doći u drugu malu zemlju i učiti o sličnostima i razlikama, o svijetu izdavaštva i to je vrlo zanimljivo, dobro organizirano. Tako da sam jako zadovoljan cijelim tim događajem.”

“Zovem se Simona Petková, iz izdavačke kuće Albatros Media Slovakia i stvarno sam sretna što sam imala priliku sudjelovati u ovom Fellowship programu koji organizira Ibis grafika. Bilo je jako zabavno, svi su jako gostoljubivi i upoznala sam divne ljude ovdje, ne samo hrvatske izdavače, nego i izdavače iz cijelog svijeta. Mislim da sam ostvarila i kontakte i za budućnost.” 

“Zdravo, moje ime je Lawrence Schimel. Iz Madrida sam, iz Španjolske. Podrijetlom iz New Yorka, ali sam u Španjolskoj već 25 godina i pišem knjige na španjolskom i engleskom. Ovo mi je drugi put u Hrvatskoj zahvaljujući Zagrebačkom Fellowshipu. Bilo je nevjerojatno vratiti se. Bilo je nevjerojatno i upoznati sve druge izdavače i razmijeniti iskustva, ideje, vidjeti što se objavljuje diljem Europe, a također i imati priliku upoznati lokalne hrvatske izdavače i vidjeti što rade, vidjeti koga bi mogao zanimati vaš rad. Sretan sam što su u Hrvatskoj već objavljene tri moje knjige, četvrta izlazi iduće godine. Dakle, bilo je lijepo biti ovdje, također i sudjelovati na festivalu. Vrlo intenzivni, ali nagrađujući dani.”

Autori fotografija: Filip Gal, Krešo Krnic, Saša Krnic, Lina Krnic, Ivana Juranić

Odgovori