Naša mala knjižnica – O autorima

Grigor Vitez

Grigor Vitez rođen je u Kosovcu kraj Nove Gradiške 15. veljače 1911. Karijeru je započeo radeći kao učitelj po slavonskim selima. Poslije rata radio je u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u zagrebačkoj izdavačkoj kući Mladost u kojoj je pokrenuo i uređivao biblioteke Vjeverica i Jelen koje su bile namijenjene djeci. Tek nakon što je počeo izlaziti list Radost, Vitez počinje konstantno pisati pjesme za djecu.

Prva zbirka pjesama Prepelica (1956) bila je posvećena njegovoj kćerki Olgi. Prevodio je dječju poeziju s ruskog, francuskog i slovenskog jezika i priredio izbor iz strane poezije za djecu pod nazivom Pjesme četiri vjetra (1968). Poezijom Grigora Viteza dominiraju jednostavne i neposredne lirske slike. Skladnih i melodičnih stihova u pjesmama duhovitih poanti, osvojio je široki krug čitatelja.

Po Grigoru Vitezu nazvana je nagrada koja se od 1967. dodjeljuje književnicima i likovnim umjetnicima koji žive i djeluju na tlu Hrvatske, za njihova autorska dostignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini. Ujedno je i najstarija nagrada takve vrste u Hrvatskoj čiji je osnivač Savez društava Naša djeca Hrvatske.

Najveći utjecaj na moje pisanje stihova za djecu ima u prvom redu moje djetinjstvo, priroda i doživljene slike mog zavičaja, a onda moj rad s djecom u razredu, moja kćerkica Olgica, narodne priče, pjesme i zagonetke“, reći će u svojim autobiografskim bilješkama.

Čungar, šuma u okolici slavonskog sela Kosovca, livade, polja i vinogradi trajno su odredili i inspirirali pjesnika Grigora Viteza. Smatra se začetnikom moderne dječje književnosti.

Velik broj vrtića i osnovnih škola u Hrvatskoj nosi njegovo ime.

Grigor Vitez pisao je i slikovnice, a poznata je i knjiga proze Bajka o glinenoj ptici i druge bajke i priče.

Važnija djela: Kad bi drveće hodalo, Jednog jutra u gaju, Sto vukova i druge pjesme za djecu, Iza brda plava: izbor pjesama za djecu, Hvatajte lopova, Igra se nastavlja, , Gdje priče rastu, Vesele zamke i Prepelica.

Andrej Rozman Roza

Andrej Rozman Roza rođen je 25. svibnja 1955. godine u Ljubljani. Slovenski je pjesnik, pisac, glumac i producent uličnog kazališta. Piše pjesme, drame za djecu i satiričku poeziju za odrasle. Napustio je studij slovenskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Ljubljani da bi osnovao kazališnu grupu 1978. godine. Bio je koautor televizijske komedije Vrtičkarij, ali je otišao nakon prvih trinaest epizoda, razočaran proizvodnjom.

Rozman je 1999. godine osvojio nagradu Levstik za Črvive pesmi i ponovno u 2009. godine za 100 + 1 uganka (100 + 1 zagonetke). Godine 2010. osvaja nagradu Zaklade Prešern za svoje kazalište i književno djelo.

Neki od radova su: Črvivepesmi (poezija za djecu), Krava, ki jo je pasel Mihec (poezija za djecu), Mali rimski cirkus (poezija za djecu), Balon velikan (bajka), Uganke (poezija za djecu), Tih bot bedi (dječja pjesma) i Kako je Oskar postal detektiv (kratke priče za djecu).

 

Jana Bauer

Jana Bauer rođena je 1975. godine u Ljubljani.

Nakon završene srednje škole studirala je na Akademiji kazališta, radija, filma i televizije u Ljubljani, a 2003. godine diplomirala je na dramaturgiji. Od 2003. godine ima status nezavisnog kulturnog radnika.

Jana je osmislila projekt “Naša mala knjižnica” s ciljem poticanja čitanja u dječjim vrtićima i na razini osnovnih škola, kao i predstavljanja vrhunskih slovenskih mladih autora.

Inspiracija za pisanje bilo je rođenje njezinog prvog djeteta. Napisala je pet knjiga za djecu i prevodila neka strana djela.

Najveću popularnost među mladim čitateljima postigla je knjiga Strašna vila u Groznoj šumi, 2011. čiji nastavak Strašna vila i divlja zima je izašao u izdanju Ibis grafike 2017. godine. Autorica je i detektivskih priče za mlade.

 

Ida Mlakar

Ida Mlakar rođena je i odrasla u gradu Prešernu, u Sloveniji. Odlučila je postati pisac u dobi od sedam godina, kad je napisala svoju prvu priču o izgubljenom grahu. U svojim je akademskim godinama pisala pjesme, a kasnije radio igre i kratke tekstove.

Studirala je slavenske studije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Radila je na slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti na Odsjeku za povijest slovenskog jezika, a zatim je bila zaposlena kao viši knjižničar u knjižnici Oton Župančič u Ljubljani.

Zaposlena je kao voditeljica bibliofilnih aktivnosti za djecu. Vodi sat bajke, upoznaje mlade posjetitelje iz vrtića i škola sa knjižnicom, organizira svake godine prigodna putovanja s knjižicom i knjigom koju trenutno obrađuje. Njezine su knjige posvećene trojici dječaka: mužu i sinovima Janu i Izidoru. Piše o odnosima i emocijama. Njezino pisanje je lirsko i dotiče čitatelja.

Najpoznatija je po nagrađivanom serijalu bajki o svinjama imenom Bibi i Gusti.

 

Kęstutis Kasparavičius

Kęstutis Kasparavičius rođen je 2. lipnja 1954. godine u Litvi. Autor je i ilustrator više od 60 dječjih knjiga. Njegove su knjige prevedene na 26 različitih jezika; uključujući kineski, španjolski, njemački, portugalski, francuski, talijanski, ruski, poljski, ukrajinski, korejski. Kasparavičius privlači pažnju djece detaljnim, šarenim i svijetlim crtežima naslikanim vodenim bojama koje prate duhovite priče.

Kasparavičius je studirao glazbu, iz koje je prešao u likovnu umjetnost te radio na diplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Vilniusu. Dok je radio kao grafički dizajner u izdavačkoj kući, primjećen je njegov talent za ilustraciju. Godine 1984. Kasparavičius je objavio svoju prvu knjigu. Ima četvero djece i jednog unuka. Živi u Vilniusu u Litvi.

Dobitnik je više nagrada i prestižnih nominacija; među ostalima: Nagrada UNICEF-a “Ilustrator godine”, Nagrada za izvrsnost, nominacija za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, te nominacija za nagradu Hans Christian Andersen.

Nakladnička kuća Ibis grafika objavila je 11 autorskih knjiga ovog osebujnog umjetnika i pisca, među kojima su najpoznatija djela: Podvodna priča, Medvjedovanje, Mačkica iz snova, Mala zima, Bijeli slon, Zec Mrkvus Veliki, Vrtlar Florijan, Nestala slika, Dan jagoda, Kratke priče i Budalaste priče.

 

Gendrutis Morkūnas

Gendrutis Morkūnas rođen je 4. kolovoza 1960. Studirao je fiziku na sveučilištu u Vilniusu te je proveo razne studije s tog područja, tražio načine zaštite ljudi od zračenja i pisao znanstvene tekstove.

Kao dječji književnik debitirao je 2005. godine i odmah dobio priznanje za najznačajnije dječje književno debitantsko ostvarenje. Prevođen je na engleski, ruski, estonski i ostale jezike. Umro je 31. prosinca 2009. godine. Godine 2010., posthumno je nagrađen nagradom koja se smatra najznačajnijom za dječje knjige u Litvi.

Neka od književnih djela: Ljeto s Katzunom (roman), Glinene priče i Trepere zvijezde (priče).