Naša mala knjižnica – O ilustratorima

Peter Škerl

Peter Škerl slovenski je ilustrator i slikar, rođen 1973. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani završio je studij ilustracije i dizajna vizualnih komunikacija. Do danas, svojim je ilustracijama pridonio u preko 100 različitih izdanja. Ilustracije Petera Škerla nalaze se u brojnim udžbenicima, slikovnicama (Mladinska knjiga) i časopisima (Ciciban, Cicido).

Dobitnik je brojnih nagrada, primjerice: godine 2002. i 2012. nagrada Hinka Smrekara, godine 2007. nagrada za najljepšu slovensku knjigu za djecu i mladež, i godine 2008. nagrada za najljepšu izvornu slovensku slikovnicu. Sudjelovao je na slovenskim i međunarodnim bijenalima, pa i na Prvom hrvatskom bijenalu ilustracije (Zagreb, 2006. i 2010.).

Neka od značajnijih djela: Močvirniki, Klobuk gospoda Konstantina i Pika v knjižnici. Autor je ilustracija za knjigu O zecu koji se volio smijati (Ibis grafika, 2018), koja sadrži tri izabrane priče Grigora Viteza.

 

Caroline Thaw

Caroline Thaw priznata je dječja ilustratorica koja živi u Londonu. Uživa u svemu što je neobično, nestašno, drugačije i poetsko – prevodi ideje na papir kombinacijom tinte, drvenih bojica i vodenih boja. Posebno je privlače ljudi i njihov širok spektar ekspresija, ali i životinje, priroda te hrana.

U suradnji sa autoricom Janom Bauer, objavljene su dvije popularne dječje knjige: Strašna vila u Groznoj šumi (Algoritam, 2013) te Strašna vila i divlja zima (Ibis grafika, 2017). Njezine ilustracije krase i izloge dućana, web stranice te odjeću.

 

Ana Košir

Ana Košir, slovenska slikarica i ilustratorica, rođena je 1970. u Ljubljani , Slovenija. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Veoma je svestrana pa tako ilustrira poeziju, prozu, bajke, dječje slikovnice, udžbenike, priručnike, crteže za dječje časopise i dnevne novine. Ilustrirala je više od 100 dječjih knjiga. Živi i radi u Ljubljani.

Značajnije ilustracije knjiga: Anica i Majčin dan, Anica i odmor, Humoreske, Ljeto na snijegu, Kako je Oskar postao detektiv, Jedan medvjed i Vila Malina.

Zarja Menart

Zarja Menart, rođena 1984. godine, obećavajuća je mlada slovenska ilustratorica. Od rane je dobi obožavala crtanje i željela postati ilustratoricom. Svakoga dana, po povratku iz škole, nacrtala bi sve što joj se toga dana dogodilo.

Uspješno je ilustrirala nekoliko slikovnica koje su veoma dobro prihvaćene među djecom.  Nedavno je otkrila novu strast – animaciju. Ili kako to ona objašnjava, tako ilustracijama udahne život.

Osmislila je ilustracije za duhovitu knjigu Čarabaralo, slovenske spisateljice 

 

Lina Žutautė

Lina Žutautė rođena je 1973. u Litvi. Radi kao slobodni umjetnik. Autorica je triju slikovnica, od čega su dvije prevedene na ruski jezik. Sudjelovala je na brojnim bijenalima te je dobitnica nekoliko nagrada. Ilustrirala je više od 20 dječjih knjiga.

Prema vlastitim riječima, čitajući dječju knjigu, odmah je preplavljena različitim prizorima koji mole da budu nacrtani.

Ilustrirala je knjigu Priče iz legla buha,  nagrađivanog litavskog pisca Gendrutisa Morkunasa.