Damir Horga, Marko Liker

Artikulacijska fonetika: anatomija i fiziologija izgovora

16,72 (125,98 kn)

Artikulacijska fonetika: anatomija i fiziologija izgovora potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

SKU: 000008 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Knjiga Artikulacijska fonetika namijenjena je svima koji žele razumjeti proces stvaranja govora – znanstvenicima, nastavnicima i studentima koji se bave fonetskim i govornim znanostima, ali i onima čiji su interesi bliski fenomenu govora pa spoznaje o govoru žele povezati s nekim drugim područjima.

Zainteresiranost za govorne procese danas je, u doba komunikacija kada govorno komuniciramo sa širokom ljudskom i tehnološkom okolinom, opravdanije i veće nego ikada do sada. To zanimanje opravdano je i onda kada je određeno područje interesa naizgled odvojeno od govora.

Istraživanja su, na primjer, pokazala da redovito vježbanje određenih govornih procesa poboljšava ne samo govor, nego i opće intelektualno i kognitivno funkcioniranje čovjeka, pa je opravdano očekivanje da će vježbanje govora u budućnosti postati sastavni dio održavanja čovjekove vitalnosti. Za osmišljavanje takvih programa vježbanja te za kontrolu njihova napretka nužno je poznavanje svih procesa govorne proizvodnje.

Ovo je prva knjiga u području hrvatske fonetike koja je isključivo posvećena govornoj proizvodnji, analizirajući njezine anatomske temelje koji otvaraju složene odnose jezično-specifičnoga i biomehanički-univerzalnoga u proizvodnji govora.

Artikulacijska fonetika promatra se upravo kao proces proizvodnje govora – kao visokokordinirani proces upravljanja zadanim resursima s jasno definiranim ciljem, pri čemu se neki obrasci mogu pojaviti bez njihove prethodne specifikacije na razini upravljanja cijelim procesom.

Što su drugi rekli o knjizi:

Knjiga je znanstvena monografija koja na sustavan način prikazuje i objašnjava anatomiju i fiziologiju sustava koji sudjeluju u procesu govora. Uz opće poznate podatke, knjiga sadrži relevantne prikaze novih teorijskih pristupa i modela artikulacijske fonetike, kao i nove spoznaje o artikulaciji hrvatskih glasnika.

Treba istaknuti poseban znanstveni doprinos u dijelu koji se odnosi na artikulaciju hrvatskih glasnika. Prikazani rezultati istraživanja u ovoj monografiji otvaraju put prema novim spoznajama o mjestu i artikulacije pojedinih hrvatskih glasnika, a to će zasigurno biti interesantno i korisno svima koji se bave govorom i govorno-jezičnom komunikacijskom (fonetičari, lingvisti, logopedi i drugi).

Dr. sc. Mladen Heđever, redoviti profesor na Odsjeku za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu

 

Knjiga Artikulacijska fonetika: anatomija i fiziologija izgovora važan je prilog proučavanja govora općenito, posebno mehanizama njegove proizvodnje. Posebice je važna jer je prva takve vrste u nas, a na akademski odgovarajući način povezuje različite aspekte govornog fenomena. Posebna pažnja koja se pridaje koartikulaciji i način na koji je obrađena smješta ovo djelo među jednakovrijedna djela svjetske fonetske literature.

Unatoč tome što su u posljednjih nekoliko desetljeća objavljene brojne knjige koje se bave različitim aspektima proizvodnje i percepcije govora, ova je knjiga po mnogočemu jedinstvena. Naime, dosada nije na hrvatskom jeziku bilo tako cjelovitog teksta koji bi sagledao proizvodnju govora i izgovor iz tako širokoga kuta. Iako po stilu i po primarnoj namjeni nije udžbenik, ova će knjiga zasigurno biti dio obvezne literature za sve koji traže znanstveno utemeljene i iskustvom obogaćene spoznaje o govoru.

Dr. sc. Vesna Mildner, redovita profesorica na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu

O autorima:

Damir Horga je professor emeritus na Odsjeku za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje poučava i proučava govor od 1979. godine. Surađivao je s drugim fakultetima Sveučilišta (Medicinski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet), vodio seminare o metodama poučavanja govora u zemlji i inozemstvu (Belgija, Italija, Mađarska) te se znanstveno usavršavao u Moskvi, Lenjingradu i Los Angelesu. Bio je dugogodišnji voditelj i glavni istraživač na znanstvenom projektu Proizvodnja i percepcija govora, a surađivao je na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Objavio je preko 90 znanstvenih radova, nekoliko udžbenika te knjigu Obrada fonetskih obavijesti. Bio je glavni urednik časopisa Govor i Strani jezici te predsjednik Hrvatskog filološkog društva, a član je domaćih i međunarodnih stručnih asocijacija. U širokom spektru istraživačkih tema kojima je posvećen izdvajaju se modeli govorne proizvodnje, govorna fluetnost, govorne pogreške, neurofonetika te izgovor.

Marko Liker docent je na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kao vanjski suradnik radio je i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Usavršavao se na Queen Margaret Universitiy College u Škotskoj, a kao stipendist Marie Curie akcija Europske unije radio je na University of Edinburg i Queen Margaret University. Za svoj je rad primio nekoliko nagrada: Rektorovu nagradu, Nagradu Franjo Marković, Nagradu Njemačkog istraživačkog vijeća kao potporu sudjelovanju na istraživačkom kongresu te Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika mladim istraživačima. Objavio je 30-ak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama. Znanstveni interesi su mu područje istraživanja artikulacije i koartikulacije te primjene instrumentalnih fizioloških istraživačkih metoda na sučelju fonetike i fonologije te u sociofonetici.

Dodatne informacije

Težina 0,65 kg
Autor

Damir Horga, Marko Liker

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Artikulacijska fonetika: anatomija i fiziologija izgovora”