Ida Mlakar Črnič, Zarja Menart

Čarabaralo

Troje malih čarobnjaka uživaju u svakoj čaroliji koju su izveli kako bi dane učinili zanimljivijim. Ali kad se njihove male čarolije potroše, postanu im dosadne, dolazi vrijeme za čaroliju Velikog Čarobnjaka.

13,14 (99,00 kn)

Čarabaralo potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

SKU: 000260 Kategorije: , , Oznake: , , ,

Opis

Slovenska autorica Ida Mlakar napisala je priču o tri mala čarobnjaka koji bi radije ostali u dvorištu kuće u kojoj žive i spasili čarobnu mačku koja je zaglavila između ponedjeljka i utorka. No, stvarni razlog zbog kojega im se ne ide u školu je taj što svi učenici prvoga razreda moraju posjetiti zubara i to upravo toga dana!

Svakog dana u tjednu troje prijatelja su smislili neku novu avanturu-čaroliju, ali konačno su ipak morali otići Velikom Čarobnjaku – zubaru, koji je za razliku od njihovih kratkotrajnih čudesa, napravio jedno veliko čudo i izvadio im zube koji su se klimali, te ih nagovorio da odu u školu.

Knjiga je zanimljiva zato što najprije djeca prelaze iz jednog u drugi dan kroz čarobna vrata, kako bi skratili pojedini dan. Autorica je prenesenim značenjem opisala npr. ponedjeljak, koji nikako da prođe ili četvrtak, kada se svi već počinju veseliti kraju tjedna.

Istovremeno priča o troje prijatelja-čarobnjaka, ima puno dublje značenje. Glavni likovi – dvije djevojčice i dječak, nedavno su se doselili u zgradu u kojoj su već otprije živjeli stanari. No, gospođa koja živi u prizemlju ne dozvoljava djeci da se igraju u dvorištu, pa stoga oni dolaze na cestu, tumaraju po gradu i rade razne nepodopštine koje su u knjizi opisane kao čarolije.

Zbog njihova ponašanja stanari u zgradi smatraju da su djeca neodgojena i zanemarena. Osim zubara, koji također živi u toj zgradi, a kojega se djeca u početku najviše boje. S vremenom će shvatiti da im je on ustvari prijatelj.

Priča Čarabaralo (slovenski izvornik Cipercoperček) govori o selidbi i promjeni sredine, te kako ponekad, okolina ne prihvaća blagonaklono promjene i drugačije od sebe.

Kad je pisala knjigu, autorica Ida Mlakar imala je na umu imala djecu izbjeglica koji su se useljavali u prostore starosjedilaca, ali priča bi se mogla primijeniti i na bilo koju manjinsku skupinu prema kojoj domicilno stanovništvo osjeća strah prema strancima ili nepoznatom.

Zabavnu priču o troje malih čarobnjaka koji svojim čarabaralom stalno rade sitne nepodopštine upotpunjuju ilustracije mlade slovenske ilustratorice Zarje Menart, koja se bavi i animacijom. Na temelju ove priče napravila je animirani film koji je 2014. dobio nagradu Creative Europe Media.

Knjiga je dio partnerskog projekta Naša mala knjižnica i sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Dodatne informacije

Težina 0,356 kg
Autor

Ida Mlakar Črnič, Zarja Menart

Ilustrator

Zarja Menart

Prevoditelj

Krešimir Krnic

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Godina izdanja

2018.

Broj stranica

50

ISBN

978-953-7997-43-4

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Čarabaralo”