Marijana Križanović

Čarobni kalendar

99,00 kn 89,00 kn

Opis

Čarobni kalendar Marijane Križanović je zbirka pjesama posvećenih mjesecima u godini. Stihovi su to lepršave i razigrane lakoće, jednostavni i poučni, a u svaku je pjesmu utkana neka upečatljiva slika, karakteristična baš za određeni mjesec. To je zapravo idealan spoj zanimljivog i edukativnog, koji će i najmlađim čitateljima omogućiti da kroz igru nauče nešto novo, i uz nenametljive asocijacije lako upamte ime svakog pojedinog mjeseca.

Stihovi prikazuju slike iz prirode i svjedoče njezinim promjenama kroz godišnja doba, a u tim svakodnevnim prizorima krije se čarolija iz naslova. Često smo skloni prirodu oko sebe promatrati u okvirima očekivanog i tako potpuno zanemariti čaroliju svakog pojedinog trenutka.

Ovi nas zaigrani stihovi suočavaju upravo s tom čarolijom te nas podsjećaju da je taj hod kroz vrijeme unutar jedne kalendarske godine, sve promjene i preobražaji koje na tom putu doživimo mi sami i priroda oko nas, ništa manje nego –  čaroban!

Svaki mjesec prikazan je kao personificirani lik pa ima svoj posve osebujan karakter: samouvjereni siječanj, svjestan svoje važnosti zbog toga što je prvi mjesec, jedinstvena veljača, jedina dama među muškim mjesecima, mirisni svibanj, dokoni kolovoz… baš svaki je mjesec uvjerljivo okarakteriziran.

I zbog toga su sve asocijacije prirodne i uvjerljive kada prizivaju određene boje ili raspoloženja, cvijeće ili vremenske prilike, i sigurno će pridonijeti da djeca na najlakši i najzabavniji mogući način usvoje neka nova znanja. Svima ostalima, koji to znanje već imaju, bit će zabavni podsjetnik.

Vedrina koja zrači iz svake strofe djeluje poput čarobnog praha, tako da se obično i svakodnevno pretvara u zanimljivu pustolovinu, a naizgled jednolično nizanje dana i mjeseci u pravi – čarobni kalendar!

Iz pogovora Nade Mihaljević

Za odlične ilustracije koje upotpunjuju ovu edukativnu zbirku zaslužna je priznata i nagrađivana ilustratorica Vanda Čižmek.

O AUTORICI:

Marijana Križanović, rođena 1977. godine, profesorica je hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti. Piše stručne članke za časopis Zrno, a pjesme, igrokaze i priče objavljuje u dječjim časopisima (Prvi izbor, Smib, Radost, Cvitak), časopisu Mali Pero (časopisu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – klub prvih pisaca), Osvitu (BiH) – (časopisu Društva hrvatskih književnika za književnost, kulturu i društvene teme) i na Školskom portalu.

Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – klub prvih pisaca i Hrvatskog čitateljskog društva. Volontira u Gradskoj knjižnici Tina Ujevića i sudjeluje u Projektu 65 plus – edukaciji osoba treće životne dobi te provođenju radionice informacijske pismenosti. Sudjelovala je na ovogodišnjem 3. Hrvatskom festivalu pripovijedanja u Slavonskom Brodu te doprinijela realizaciji i promicanju kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva.

Već 15 godina predaje engleski jezik u Osnovnoj školi Jakovlje, a ljubav prema literarnom štivu prenosi na svoje učenike. Voli čitati, učiti strane jezike i putovati. Sretna je, puno se smije i htjela bi da joj ne promiču važne stvari u životu. Živi u Zagrebu s obitelji i veseli se novim knjigama.

Ibis grafika je 2017. objavila njezinu edukativnu i bogato ilustriranu zbirku od 6 priča pod nazivom Marine čudesne pustolovine. Ova knjiga sudjelovala je na 55. Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni 2018. godine te na Festivalu dječje knjige Monte Librić u Puli.

 

RECENZIJE:

Mali čitači: ČAROBNI KALENDAR

Čitajmo: ČAROBNI KALENDAR

 

 

Dodatne informacije

Težina 0.334 kg
Autor

Marijana Križanović

Ilustracije

Vanda Čižmek

Broj stranica

68

Godina izdanja

2018.

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

ISBN

978-953-7997-56-4

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Čarobni kalendar”