Rabindranath Tagore

Ćitra

6,64

3 na zalihi

SKU: 000169 Kategorija: Oznake: ,

Opis

Jednočinka Ćitra velikog indijskog pjesnika, nobelovca  Rabindranatha Tagorea, izvodila se u Zagrebu već 1915. godine. Ipak, u obliku knjige na hrvatskom jeziku nije nikad objavljena.

Priča je to o kraljevni Ćitri, odgojenoj kao da je kraljević, budući da  njen otac nije imao sina. Na pragu mladosti kada se u njoj pobude  žudnje, Ćitra se uz pomoć bogova pretvara u ljepoticu i zbliži se s  junakom Arđunom. Njena je ljepota prolazna i ona to dobro zna, ali i  promišlja o odnosu tjelesne i duhovne ljepote.

Majstor pera i veliki indijski lirik i u ovom nam svojem djelu, uz  prekrasne pjesničke slike donosi i neka temeljna razmišljanja koja  nadilaze pojedinačnost i razmatraju općenita životna načela. U lirski dotjeranom prijevodu Špire Janovića i uz popratne oglede Snježane Grković Janović, ova je opsegom nevelika, ali svojim značajem i idejama  koje zastupa veličanstvena jednočinka izuzetno poticajno štivo koje će  vas privremeno izdvojiti iz svakodnevice i odvesti u jedan sasvim  drugačiji svijet. Idejama koje zastupa, Ćitra je intelektualno  iskustvo, ali ljepotom prijevoda svakako i izuzetan estetski doživljaj.

Dodatne informacije

Težina 0,1 kg
Autor

Rabindranath Tagore

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Ćitra”