Midhat Ajanović - Ajan

Dva muža Karoline Lotman

Radnja romana smještena je u mirno naselje u predgrađu Goteborga. Karolina Lotman je umjetnica koja živi u takozvanoj zajednici poliamori s dva muža, Simonom i Haraldom. Jednog jutra Karolina je nađena otrovana u svom stanu.

9,56

Opis

Radnja romana smještena je u mirno naselje u predgrađu Göteborga. Karolina Lotman je umjetnica koja živi u takozvanoj zajednici poliamori s dva muža, Simonom i Haraldom. Jednog jutra Karolina je nađena otrovana u svom stanu.

Kroz roman pratimo dvije paralelne istrage Karolinine smrti: jednu koju vode znatiželjni Karolinini susjedi, bračni par Mirela i Enver i drugu, onu policijskog inspektora Larsa Dahlina.

Kritika suvremene civilizacije i postmodernog životnog stila u ovom rukopisu prožeta je nadrealnim humorom i ironijom, nostalgijom, kontemplacijama o kulinarstvu, literaturi i modernoj umjetnosti, ali prije svega ljubavlju za ljude, životinje i život kao takav.

Midhat Ajanović – Ajan, premda piše na bosanskom jeziku, a živi u Švedskoj, od ukupno osam napisanih romana – Jalijaš (1998), Gađan (1999), Useljenik (2000), Portret nacrtan ugljem i kišom (2001), Katapult (2003), Salijevanje strave (2010), Time Lapse (2016) i Dva muža Karoline Lotman (2017) – najviše ih je objavio u Hrvatskoj.

Ovim posljednjim romanom, Dva muža Karoline Lotman (2017), Ajanović se djelomice tematski okreće kriminalističkom žanru, koji mu očito leži, pletući fabulu oko rasvjetljavanja zagonetnog ubojstva kontroverzne umjetnice Karoline Lotman.

U cijeli slučaj upleteno je više osoba, među kojima i narator i njegova supruga, a sama istraga i nastojanje da se otkrije počinitelj ubojstva, uz česte zaokrete u radnji, funkcioniraju kao izuzetno uspješan dramski pokretač.

Ta je osnovna fabula isprepletena drugim strukturnim elementima koji obogaćuju priču promišljanjem mnogih pitanja i problema svojstvenih suvremenom čovjeku, poput primjerice, njegove opsjednutosti virtualnim i pitanjima o smislu postojanja. Narator i njegovi sugovornici pripadaju intelektualnom sloju bliskom literaturi, pa se kroz cijeli roman vodi specifična kritička rasprava o književnosti.

Ajanović je i ovaj roman, kao uostalom i sve ranije, pisao pomno pazeći na kompoziciju i strukturu, tako da se svi elementi skladno uklapaju u cjelinu koja jasno oslikava autorovu viziju suvremenog društva i modernog života.

O autoru

Midhat Ajanović je profesor filmologije i pisac rođen u Sarajevu 1959. koji od 1994. živi i radi u Göteborgu. Kao mladi autor sebi je obećao da će jednog dana napisati krimić. Ovom knjigom to je obećanje ispunjeno.

O ilustratoru

Autor crteža za korice Chris Landreth poznati je američki umjetnik i animator koji od sredine 1990-tih živi u Torontu. Dobitnik je nagrade “Oskar” 2004. godine za svoj animirani film “Ryan”.

 

Iz medija:

Morena Tomić, Ibis grafika: Dva muža Karoline Lotman (prikaz)

Miroslav Cmuk, Magazin GKR: “Dva muža Karoline Lotman” Midhata Ajanovića – Ajana: Vrstan multižanrovski roman (kritika)

Tea Sesar, “Maske ljudskosti” (književna kritika), objavljeno u BEHAR, Časopis za književnost i društvena zbivanja; broj 139; travanj/svibanj 2018.; str. 30

 

Dodatne informacije

Težina 0,321 kg
Autor

Midhat Ajanović – Ajan

Ilustrator

Chris Landreth

Broj stranica

253

Vrsta uveza

Meki uvez

Godina izdanja

2017

ISBN

9789537997380

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Dva muža Karoline Lotman”