Veno Volenec

Generativna fonologija

U ovoj knjizi prvi put su na hrvatskome jeziku sintetizirane ključne spoznaje raznolikih modela generativne fonologije.

18,45 (139,01 kn)

Opis

Generativna fonologija pruža temeljit uvod u glavna načela i istraživačke metode generativne fonologije, najnaprednijega teorijskoga okvira za proučavanje jezičnoga glasovnoga sustava.

Knjiga je namijenjena studentima, nastavnicima i znanstvenicima s područja lingvistike, fonetike i kognitivne znanosti.

Zbog jasnoće kojom je sadržaj izložen, knjiga je prikladna široku spektru jezikoslovaca, ali istovremeno pruža obilje informacija korisnih i naprednijim istraživačima koji se bave proučavanjem jezika, govora i njihova složenoga odnosa.

U ovoj knjizi prvi put su na hrvatskome jeziku sintetizirane ključne spoznaje raznolikih modela generativne fonologije, koje su ovdje ujedno i uklopljene u širi povijesni, teorijski i primijenjeni kontekst kognitivne znanosti.

Na jedinstven i originalan način opisani su mnogi vidovi hrvatske fonologije kao što su jednačenja konsonanata po zvučnosti i tvorbenome mjestu te ispadanja i umetanja segmenata.

Primjena generativne fonologije na hrvatski dovela je do spoznaja koje do sada u hrvatskoj lingvistici nisu postojale, kao što su primjerice jednačenje hrvatskih nazala prema kontinuiranosti te točan poredak fonoloških operacija u složenijim slučajevima višestrukih glasovnih promjena, tako da osim svojom didaktičnom vrijednošću knjiga doprinosi hrvatskoj znanosti i novim originalnim otkrićima.

Knjiga Generativna fonologija stoga je jedinstveni fonološki priručnik koji i s teorijske i s primijenjene strane popunjava jaz između tradicionalne fonologije koja je svojstvena hrvatskoj lingvistici i najnovijih uvida moderne fonologije.

Njezina je osnovna poruka da je fonologiju moguće i potrebno proučavati dosljedno kao granu kognitivne znanosti, sa svim konceptualnim i metodološkim implikacijama koje takav istraživački program donosi, a koji je detaljno i pristupačno u ovoj knjizi izložen.

O autoru

Veno Volenec docent je na Odsjeku za lingvistiku na Sveučilištu Concordia (Montreal, Kanada). Godine 2013. diplomirao je kroatistiku i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2018. godine doktorirao je lingvistiku na istome fakultetu. Glavna su mu područja znanstvenoga interesa teorijska fonologija, odnos fonologije i fonetike te neurobiologija jezika i govora. U okvirima tih područja objavio je dvadesetak znanstvenih radova u hrvatskim i stranim publikacijama; održao je dvadesetak izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima, od čega četiri puta kao neurobiološki utemeljene teorije o sučelju između fonologije i fonetike, čije je teorijske postavke i empirijske rezultate iznio u nizu publikacija i pozvanih izlaganja.

Dodatne informacije

Težina 0,758 kg
Autor

Veno Volenec

Dizajn naslovnice

Ana Vujasić

Vrsta uveza

Meki uvez

Broj stranica

457

Godina izdanja

2020

ISBN

978-953-7997-64-9

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Generativna fonologija”