Aldona Liobytė-Paškevičienė

Labudica – kraljeva žena

Priče okupljene u ovoj zbirci obrade su stotinjak litavskih narodnih priča. Ujedno se predstavlja i izvorna litavska predaja, prvorazredan izvor za istraživanje naše zajedničke baltoslavenske, pa i indoeuropske baštine.

220,00 kn 198,00 kn

Opis

Zbirka litavskih narodnih priča “Labudica – kraljeva žena“, koju je priredila Aldona Liobytė, prvi je put objavljena 1963. godine. Zbirka sadrži stotinjak najljepših litavskih narodnih priča podijeljenih u tri tematska dijela: Kako je pjetlić razrušio vlastelinsko imanje, Jela, kraljica bjelouški i Lukavi seljak. U prvome dijelu priče su o životinjama, zvijerima i pticama koje odlikuju stvarnim osobinama, drugi dio donosi teme iz obiteljskih situacija, a u trećem dijelu priče su iz nekadašnje litavske svakodnevice.

Priče su namijenjene svim naraštajima i cijeloj obitelji. Djecu privlače svojom dramatičnošću koja završava sukobom junaka koji nije uvijek sukob snaga, već uma, razboritosti, hrabrosti i sposobnosti snalaženja u životnim situacijama. Djeca mlađeg uzrasta uživat će u pričama o životinjama: o pjetliću, kozi i kozlićima, raznim pticama, o doživljajima lisice i vuka.

Za djecu srednjeg uzrasta bit će zanimljive priče o prepirkama između opasnih šumskih i domaćih životinja i ljudi, kao i čudesne priče o siročićima, bjelouškinoj ženi, o devetero braće i njihovoj sestrici, o Jurici i Elenici i mnoge druge. Djeca starije dobi pronaći će priče o odnosima u obitelji, o trećem bratu koji se obično nedolično ponaša, no na kraju uvijek pobjeđuje u viteškim podvizima i začuđuje okolinu koja ga dovoljno ne cijeni.

Ova knjiga predstavlja veliki doprinos našoj književnoj i  kulturnoj baštini. Do sada u hrvatskom prijevodu ne postoji niti jedna zbirka litavskih narodnih priča, niti su litavske priče poznate našoj publici, a brojni su čitatelji kojima su narodne priče omiljena vrsta književnosti.

Narodna književnost otvara vrata tradiciji i povijesti. Ovom knjigom litavskih usmenih priča hrvatskim se čitateljima predstavlja nacionalna povijesti, kultura, tradicija i folklor Litve kao i likovi iz narodnih priča i bajki. Predstavlja se izvorna stara litavska predaja koja će poslužiti kao izvor sadašnjim i budućim istraživačima usmene književnosti, povijesti i kulture litavskog naroda.

 

O autorici

Aldona Liobytė-Paškevičienė (1915. – 1985.), litavska dječja spisateljica, dramaturginja, prevoditeljica i glumica, neizostavno je ime na području litavske dječje književnosti i kazališta. Uspješan rad te vrlo nadarena književnice temelji se na izvrsnom poznavanju folklora. Njezino stvaralaštvo odlikuje spoj folklornih izvora i aktualnosti 20. stoljeća, osjećaj za humor, ironija, promišljanje odlučujuće borbe dobra i zla, poznavanje prirode i osjećaja. Bila je vrlo duhovita pripovjedačica koja progovara u različitim registrima: od sarkazma, groteske, do nježnog lirskog humora. Osnovu njezinih folklornih, kao i narodnih priča čini tema obogaćena doživljajima, a priređivačica pridaje pričama književni karakter.

 

 

 

Dodatne informacije

Težina 0.685 kg
Autor

Aldona Liobytė-Paškevičienė

Ilustrirala

Albina Makunaitė

Prevela

Mirjana Bračko

Godina izdanja

2019

ISBN

978-953-7997-61-8

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Broj stranica

309

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Labudica – kraljeva žena”