Grigor Vitez

O zecu koji se volio smijati

Humor i čudesna moć pripovijedanja Grigora Viteza prožimaju i tri priče u ovoj knjizi. Možete zamisliti da zec pobijedi vuka osmijehom? Ne bi li bilo lijepo imati čarobnu olovku, koja bi sama napisala domaću zadaću? Ili da se sprijateljite sa Suncem?

13,14

O zecu koji se volio smijati potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

Opis

Vrhunski pjesnik za djecu i začetnik moderne dječje književnosti, Grigor Vitez, napisao je nekoliko priča za djecu koje su dosad bile zapostavljene i rijetko ponovno objavljivane.

Njegove tri priče: O zecu koji se volio smijati, Olovka iz sna i Priča o Suncu koju je Bodo po svoj prilici izmislio, doživjele su reizdanje u nakladi Ibis grafike.

Ove su priče objavljene prvi put 1964. godine u jednoj Vitezovoj knjizi priča za djecu pod naslovom Bajka o glinenoj ptici. Zajedničko ovim trima pričama su elementi fantastičnoga – u svakoj ima ponešto čudesno, nevjerojatno i nemoguće.

Prva u knjizi je naslovna priča, O zecu koji se volio smijati, a govori o zecu koji je bio drugačiji od ostalih i to mu nije nimalo smetalo. Upravo suprotno, pomoglo mu je da se spasi od lovačkog psa, a zbog svoje dosjetljivosti i iznimnosti zec je postao slavan i priznat.

Druga i najduža priča zove se Olovka iz sna. Ideja te priče ista je kao i pjesmice Olovko, olovko zašilji se, koju sva djeca znaju – neka se sve obveze same od sebe izvrše!

Olovka uvijek piše riječima i rukopisom onoga koji je izdao naredbu. Priča je zanimljiva i po strukturi, jer se sastoji od “iskaza” šestorice dječaka i jedne djevojčice. Olovka piše ono što bi djeca željela, ali se ne usuđuju. Ponekad su to intimne ispovijesti, a drugi put zadaća u kojoj se pustilo mašti na volju.

Uz to, priča ima i avanturistički element – pomoću čarobne olovke dječaci otkrivaju “zločin” i tako skidaju optužbu s nevinog.

Treća je priča o dječaku Bodi kojeg zanimaju razne stvari i pojave u prirodi. Na dječji način Bodo si je razjasnio kako odlazi Sunce kada ga više ne vidimo te nam ispričao priču koju je sanjao otvorenih očiju. U ovoj priči Grigor Vitez potvrđuje svoju literarnu vrijednost ne insistirajući na jasnoj granici između realnog i irealnog, dajući veliku prednost dječjoj mašti u kojoj je sve moguće.

Posebnost ove zbirke je što priče Grigora Viteza kao i njegova poezija, pokreću dječju maštu, jačaju im samopouzdanje te čine most između jave i sna. Zbog toga su i danas zanimljive za čitanje.

O zecu koji se volio smijati je ilustrirana knjiga namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole, a za vrhunske ilustracije zaslužan je priznati slovenski ilustrator Peter Škerl.

Knjiga je dio partnerskog projekta Naša mala knjižnica i sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

 

 

 

 

RECENZIJA KNJIGE:

ČAROBNI SVIJET BAJKI: O zecu koji se volio smijati, Grigor Vitez

Dodatne informacije

Težina 0,297 kg
Autor

Grigor Vitez

Ilustrator

Peter Škerl

Broj stranica

72

Godina izdanja

2018.

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

ISBN

978-953-7997-48-9

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “O zecu koji se volio smijati”