Grigor Vitez

O zecu koji se volio smijati

Humor i čudesna moć pripovijedanja Grigora Viteza prožimaju i tri priče u ovoj knjizi. Možete zamisliti da zec pobijedi vuka osmijehom? Ne bi li bilo lijepo imati čarobnu olovku, koja bi sama napisala domaću zadaću? Ili da se sprijateljite sa Suncem?

99,00 kn 50,00 kn

Opis

Vrhunski pjesnik za djecu i začetnik moderne dječje književnosti, Grigor Vitez, napisao je nekoliko priča za djecu koje su dosad bile zapostavljene i rijetko ponovno objavljivane.

Njegove tri priče: O zecu koji se volio smijati, Olovka iz sna i Priča o Suncu koju je Bodo po svoj prilici izmislio, doživjele su reizdanje u nakladi Ibis grafike.

Ove su priče objavljene prvi put 1964. godine u jednoj Vitezovoj knjizi priča za djecu pod naslovom Bajka o glinenoj ptici. Zajedničko ovim trima pričama su elementi fantastičnoga – u svakoj ima ponešto čudesno, nevjerojatno i nemoguće.

Prva u knjizi je naslovna priča, O zecu koji se volio smijati, a govori o zecu koji je bio drugačiji od ostalih i to mu nije nimalo smetalo. Upravo suprotno, pomoglo mu je da se spasi od lovačkog psa, a zbog svoje dosjetljivosti i iznimnosti zec je postao slavan i priznat.

Druga i najduža priča zove se Olovka iz sna. Ideja te priče ista je kao i pjesmice Olovko, olovko zašilji se, koju sva djeca znaju – neka se sve obveze same od sebe izvrše!

Olovka uvijek piše riječima i rukopisom onoga koji je izdao naredbu. Priča je zanimljiva i po strukturi, jer se sastoji od “iskaza” šestorice dječaka i jedne djevojčice. Olovka piše ono što bi djeca željela, ali se ne usuđuju. Ponekad su to intimne ispovijesti, a drugi put zadaća u kojoj se pustilo mašti na volju.

Uz to, priča ima i avanturistički element – pomoću čarobne olovke dječaci otkrivaju “zločin” i tako skidaju optužbu s nevinog.

Treća je priča o dječaku Bodi kojeg zanimaju razne stvari i pojave u prirodi. Na dječji način Bodo si je razjasnio kako odlazi Sunce kada ga više ne vidimo te nam ispričao priču koju je sanjao otvorenih očiju. U ovoj priči Grigor Vitez potvrđuje svoju literarnu vrijednost ne insistirajući na jasnoj granici između realnog i irealnog, dajući veliku prednost dječjoj mašti u kojoj je sve moguće.

Posebnost ove zbirke je što priče Grigora Viteza kao i njegova poezija, pokreću dječju maštu, jačaju im samopouzdanje te čine most između jave i sna. Zbog toga su i danas zanimljive za čitanje.

O zecu koji se volio smijati je ilustrirana knjiga namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole, a za vrhunske ilustracije zaslužan je priznati slovenski ilustrator Peter Škerl.

Knjiga je dio partnerskog projekta Naša mala knjižnica i sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

 

 

 

 

RECENZIJA KNJIGE:

ČAROBNI SVIJET BAJKI: O zecu koji se volio smijati, Grigor Vitez

Dodatne informacije

Težina 0.297 kg
Autor

Grigor Vitez

Ilustrator

Peter Škerl

Broj stranica

72

Godina izdanja

2018.

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

ISBN

978-953-7997-48-9

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “O zecu koji se volio smijati”