Vladimir Peter Goss

Početci hrvatske umjetnosti

Predmet ove knjige su bitna pitanja postanka i prirode umjetnosti, procesa umjetničkog stvaranja, tumačenja i doživljaja umjetničkog djela.

39,68 (298,97 kn)

Opis

Knjiga “Početci hrvatske umjetnosti” odgovara na pitanja koja se rijetko ili nedostatno postavljaju. Temeljno pitanje povijesti umjetnosti, osobito one koja se tiče onog nacionalnog u umjetnosti, jest što je u pojedinoj umjetnosti općenito umjetničko, a što je nacionalno.

I Gossova knjiga zahvaća široko, definirajući u početku što je umjetnost uopće i kako se ona odnosi prema krajoliku, u kojoj je mjeri umjetnost prisutna u samom interpretativnom činu kojim se tumači prirodna tvorevina.

Od intervencije u prostor, prvo preko tumačenja, a onda i preko aktivnih intervencija, vrlo često prvotno u vidu arhitekture, autor prati razvoj umjetnosti na području na koje su se doselili Hrvati, pokušavajući proniknuti upravo u ono specifično hrvatsko u umjetničkom izričaju.

Obogaćena i produbljena spoznajama drugih struka – filologije, povijesti, etnologije, da spomenemo samo neke – ova knjiga zatvara krug od samih početaka u kojima je upravo krajolik sam bio umjetnost, preko umjetničkih djela u užem smislu, do promišljenih uklapanja urbanih tvorevina u taj isti krajolik u vidu njegove reinterpretacije i kvalitativne dogradnje.

O autoru

Vladimir Peter Goss (Gvozdanović) (Zagreb, 1942.) povjesničar je umjetnosti, pisac i novinar. U Zagrebu je 1960. maturirao na Klasičnoj gimnaziji, a 1966. na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest umjetnosti i engleski te magistrirao povijest umjetnosti.

Godine 1969. odlazi u SAD gdje je 1972. doktorirao na Cornell University (Ithaca, NY), a predavao je na University of Michigan, University of Tel-Aviv, University of North Carolina – Chapel Hill, te sveučilištima u Zagrebu i Rijeci.

Autor je ili suautor šesnaest knjiga i znanstvenih kataloga te 95 znanstvenih studija s naglaskom na razdoblja predromanike i romanike na Mediteranu i u Jugoistočnoj Europi.

Po povratku u Hrvatsku 1999. nastavlja znanstveno-nastavničku karijeru na Sveučilištu u Rijeci kao redoviti profesor (2002.-2012.), a danas je Professor Emeritus koji se uz srednjovjekovnu umjetnost i kulturu bavi i studijima prostora, kulturnog pejsaža i dosega umjetničke kritike.

Iz medija:

Nova knjiga profesora Vladimira P. Gossa

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=98954

 

Dodatne informacije

Težina 1,125 kg
Autor

Vladimir Peter Goss

Urednik

Krešimir Krnic

Dizajn naslovnice

Ana Vujasić

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Broj stranica

490

Godina izdanja

2020.

ISBN

978-953-7997-62-5

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Početci hrvatske umjetnosti”