Ilona Lacková

Rođena sam pod sretnom zvijezdom Moj život Ciganke u Slovačkoj

100,00 kn 90,00 kn

Opis

Ovaj je roman romansirana autobiografija slovačke Romkinje, prve žene Romkinje koja je završila fakultet u Čehoslovačkoj Republici. (Karlovo sveučilište u Pragu). U knjizi se opisuju događaji XX. stoljeća iz vizure Romkinje koja je nadživjela nekoliko propasti i stvaranja države. Roman je nastao iz usmenih zapisa koje je autoričina prijateljica, Milena Hübschmannová, snimala tijekom višegodišnjeg druženja s Lackovom i pomnim odabirom stvorila vrlo zanimljivu, poučnu i lijepo napisanu knjigu.

Kada Ilona Lacková govori o svojoj mladosti, govori o životu Roma u Slovačkoj prije Drugog svjetskog rata, koji su živjeli u predgrađima gradova, strogo od njih odvojeni, ali u simbiozi s njihovim neromskim stanovnicima. Kada govori o svom budućem mužu, ocrtava prilike života pojedine romske zajednice i priča nam o pravilima koja su vladala između muškaraca i žena. Opisujući ratno doba donosi povijesne činjenice koje je iskusila na vlastitim leđima dok je s obitelji živjela u zemunicama i jela korijenje. I konačno, za Rome je doista došlo oslobođenje. Ali s vremenom oni su opet postali samo Romi, drugi narod u državi.

Cijeli svoj život Ilona Lacková posvetila je radu za dobrobit Roma. Bila je uspješan posrednik u rješavanju pitanja između Roma i ne-Roma, jer, s jedne strane, Romi su je prihvaćali kao svoju, a s druge ne-Romi su imali čovjeka koji je razumio, pored romskog jezika i romske običaje.

Životopis Ilone Lackove pravo je nadahnuće za Rome koji u njezinom liku nalaze svog čovjeka, Romkinju koja je uspjela.

Knjiga je izdana u suradnji s Bibliotekom Interface koju koordinira Ciganski istraživački centar pri Sveučilištu René Descartes u Parizu.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Autor

Ilona Lacková

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Rođena sam pod sretnom zvijezdom Moj život Ciganke u Slovačkoj”