Diane Tong (ur.)

Romi – interdisciplinarni prikaz

19,91

Romi - interdisciplinarni prikaz potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

SKU: 000118 Kategorije: , , , Oznaka:

Opis

Knjiga je podijeljena u sedam cjelina unutar kojih autori, Romi i ne-Romi, mahom doktori znanosti kojima je svima zajedničko dugotrajno bavljenje Romima, daju savjete na koji način treba pristupiti proučavanju Roma, (Savjet Roma), kako se policija u Finskoj odnosi prema Romima, kakva je službena politika pojedine država prema njima i kako oni sami sebe vide u odnosu na politiku pojedine države. Raspravlja se, zatim, o pristupu punom predrasuda, prema romskom jeziku iz kojega su izvučeni pogrešni zaključci, također puni predrasuda, o običajima toga naroda, podaci koji su se zatim nekritički prepisivali kroz povijest, čak i u enciklopedijama pojedinih naroda. Autori se, naravno, dotiču i teme obrazovanja, donose pozitivan primjer iz Mađarske, a umjetnost, po kojoj je romski narod širom svijeta poznat u dobrom svjetlu, obrađuje se na primjeru Španjolske (flamenco) i Ruske federacije (Teatr Romen).

Ustroj društva odlično je obrađen u članku u kojemu ga se uspoređuje s kastinskim ustrojem indijskoga društva te u člancima koji se bave muško-ženskim odnosima unutar romskog društva i pojmom “nečistoga”, kako unutar njihove zajednice, tako i u odnosu prema ne-Romima. Konačno, u posljednjem dijelu govori se o tome na koji način su Romi utjecali na neromsko društvo.

Ovaj interdisciplinarni prikaz odlično je djelo, pisano bez predrasuda koje daje vrlo cjelovit uvid u život romskog naroda.

Dodatne informacije

Težina 0,7 kg
Autor

Diane Tong (ur.)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Romi – interdisciplinarni prikaz”