Juraj Belaj, Vitomir Belaj

Sveti trokuti – topografija hrvatske mitologije

22,30 (168,02 kn)

Sveti trokuti - topografija hrvatske mitologije potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

Opis

Knjiga Sveti trokuti – topografija hrvatske mitologije autora Vitomira Belaja i Jurja Belaja specifično je djelo na razmeđi znanstvene i znanstveno-popularne književnosti. Znanstveno po svojoj metodologiji i pristupu, znanstveno-popularno po svojoj tematici i odabiru konkretnih zemljopisnih odrednica koje obrađuje, ovo djelo daje sasvim novo tumačenje brojnih topografskih izraza u gotovo svim krajevima Hrvatske.

Istraživanja – etnološko antropološka, mitološka, lingvistička, povijesna i arheološka – koja su autori proveli, bacaju potpuno novo svjetlo na zemljopisno nazivlje širom Hrvatske i pokazuju, i ondje gdje to možda i nije na prvi pogled očito, jasnu povezivost zemljopisnih točaka i nazivlja u prostoru, koja slijedi određeni obrazac na svim istraživanim područjima.

Osvjetljava se time na osobit način jedno razdoblje hrvatske, pa i šire slavenske, povijesti, koje inače nije zasvjedočeno u pisanim spomenicima. No autori se ne zaustavljaju samo na strogo znanstvenom prikazu matematičkih odnosa u krajoliku (koji čine potku na kojoj se gradi bitna struktura knjige), već svojom upućenošću u predajnu, etnografsku i arheološku građu daju i niz vrijednih i zanimljivih podataka o velikom broju naselja. Gotovo da ne možemo zamisliti, županiju, općinu ili naselje u Hrvatskoj koji ne bi o svojemu kraju iz ove knjige saznali činjenice i moguće povijesne podatke potpuno nedostupne ili tek šturo dostupne u drugim stručnim ili znanstveno-popularnim knjigama.

Vrijednost je ove knjige ne samo u sveobuhvatnosti, već i u novini pristupa kojim se inače podosta zanemarena tema istražuje. 

Sunakladnici: Institut za arheologiju, Zagreb

Matica hrvatska, Zagreb

Dodatne informacije

Autor

Juraj Belaj, Vitomir Belaj

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Sveti trokuti – topografija hrvatske mitologije”