Silvija Šesto

Uhvati mi plavog medu

Uhvati mi plavog medu je nježna, djeci razumljiva priča o odrastanju. Silvija Šesto je u malo riječi prikazala srž međuljudskih odnosa, a prepoznatljive ilustracije Vande Čižmek upotpunile su ovu lijepu priču.

8,50

Uhvati mi plavog medu potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

Opis

Na 52. svečanoj dodjeli nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost, slikovnica “Uhvati mi plavog medu” (2018.) nagrađena je Nagradom “Grigor Vitez” – za književni tekst (Silvija Šesto) i ilustraciju (Vanda Čižmek).

Ova prekrasna slojevita priča o odrastanju, koju krase vrhunske ilustracije Vande Čižmek, ranije je proglašena jednom od najbolje oblikovanih knjiga u 2018. godini.

U središtu priče je dječak Svemir koji je za svoj peti rođendan, od kume Đurđe, na dar dobio plavog medu. Iako je silno želio otvoriti svoj poklon, medo je morao ostati zamotan u prozirni celofan.

Da se ne zapraši, rekla je mama.

Svemir je bio razočaran. Kad god bi se pokušao igrati s plavim medom pri svakom pokretu čulo bi se šuškanje celofana. Tako da ga je mogao samo gledati.

Jednog dana u goste im je došla Svemirova sestrična Modrana, zajedno sa svojim roditeljima, stricom Bartolom i strinom Lolom. Djevojčica je napunila pet godina i bila je veoma znatiželjna.

Nije dugo trebalo da Modrana otkrije plavog medu i skine s njega celofan.  Svemir se silno trudio dobiti natrag svog plavog medu, ali to mu nikako nije polazilo za rukom.

Strpljivo je iščekivao da gosti otiđu kući pa da konačno dobije u ruke svog plavog medu. Ono što je zatim uslijedilo, Svemir je najmanje očekivao. Doživjet će razočaranje i tugu koje će mu se do kraja života utkati u sjećanje.

Uhvati mi plavog medu je nježna, djeci razumljiva priča o odrastanju. Silvija Šesto je u malo riječi prikazala srž međuljudskih odnosa, a prepoznatljive ilustracije Vande Čižmek upotpunile su ovu lijepu priču.

Knjižničari Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, 2023. godine, uvrstili su slikovnicu Uhvati mi plavog medu među deset najboljih slikovnica u Hrvatskoj.  Izbor najboljih slikovnica izrađen je za IFLA-in (Međunarodna federacija knjižničarskih društava) program “Svijet kroz slikovnice”.

Silvija Šesto rođena je 1962. godine u Zagrebu. Objavila je desetak knjiga za odrasle, od kojih su neke Ester i bageri, Omčoglavci, Dramatično, Bolja polovnjača… Izdala je četiri knjige poezije te mnoštvo knjiga za djecu i mlade. Od njih su najpoznatije Vanda, Debela, Tko je ubio Pašteticu?, Bum Tomica i Bum Tomica 2. Za roman Debela osvojila je 2001. nagradu “Ivana Brlić Mažuranić”. Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada “Grigor Vitez” dobila je posebno priznanje za ukupan doprinos otvaranju prostora književnosti za djecu i mlade u 2017. godini.

Vanda Čižmek, nagrađivana ilustratorica iz Zagreba, najviše se bavi dječjom ilustracijom. Dobitnica je prestižne nagrade “Grigor Vitez” za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u 2017. godini.

 

PRIKAZ KNJIGE

Čarobni svijet bajki: Uhvati mi plavog medu

 

Predstavljanje knjige “Uhvati mi plavog medu” Silvije Šesto u knjižari “Bookara” 23.3.2019. godine:

Dodatne informacije

Težina 0,415 kg
Autor

Silvija Šesto

Ilustrator

Vanda Čižmek

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Broj stranica

38

Godina izdanja

2018.

ISBN

978-953-7997-55-7

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Uhvati mi plavog medu”