Ekrem Čaušević

Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku

Turski i hrvatski jezik u usporedbi i kontrastiranju

126,00 kn 113,00 kn

Opis

Knjiga o infinitnim glagolskim oblicima u turskom jeziku plod je autorova dugogodišnjeg rada na sintaksi turskog jezika u usporedbi i kontrastiranju sa sintaksom hrvatskog jezika. Zbog specifičnosti njihove sintaktičke funkcije i značenja, ti su oblici onima koji tek pristupaju turskome jeziku zasigurno najveća prepreka u postizanju zadovoljavajuće razine jezične kompetencije.

U ovoj temeljitoj ali preglednoj studiji temeljenoj na brojnim primjerima i usustavljenoj kroz sadržajne razine kao što su ustroj, nominalizacija, atribucija i adverbijalizacija, autor čitatelju pruža izvrsno pomagalo za svladavanje zahtjevnog gramatičkog gradiva.

Zbog stručnosti i dubine pristupa ova studija predstavlja jedinstveno djelo unutar cjelokupne turkološke gramatičke literature, ne samo one pisane na hrvatskome i njemu bliskim jezicima, već u okvirima turkološke struke općenito.

Knjiga Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku namijenjena je prvenstveno turkolozima, posebno onima kojima je žarište interesa turski jezik.

U kontrastivnoj analizi s hrvatskim jezikom ova knjiga donosi sasvim osobit pristup koji će zainteresiranome čitatelju pružiti uvid u različite preoblike turskih infinitnih glagolskih oblika uz uvijek primjerenu ilustraciju iz hrvatskog jezika. Zbog takvog svojeg ustroja, ona će poslužiti kao izvrstan priručnik i lingvistima koji nisu primarno turkološke struke, ali se zanimaju i za ustroj neindoeuropksih jezika.

Dodatnu vrijednost knjizi svakako daje i znanstvena aparatura – opsežan popis relevantne literature, abecedni popis infinitnih oblika u turskom jeziku te predmetno kazalo.

Zbog svoje strukture u kojoj su pojedine gramatičke kategorije i primjeri svrstani u numerirana pravila i paragrafe, knjiga je unatoč kompleksnosti građe koju obrađuje takva da pruža priliku za lako pronalaženje relevantnih informacija.

 

O autoru

Ekrem Čaušević redoviti je profesor u trajnome zvanju. Studirao je orijentalne jezike (turski, arapski i perzijski) i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na Odsjeku za orijentalistiku istoga fakulteta radio je od 1976. do 1992. godine, a od 1994. zaposlen je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu, od utemeljenja Katedre za turkologiju 1994. godine, predaje turkološke predmete.

Boravio je, među ostalima, na Isanbulsom sveučilišu te u  dva navrata (1992/93. i 2000.) na Sučilištu u Gottigenu, kao stipendist zaklade A. von Humboldt. U središtu su njegova znanstvena zanimanja turski jezik (posebice sintaksa), kontrastivna analiza turskoga i hrvatskoga jezika, bosanski varijatet turskoga jezika, latinični tekstovi na turskom jeziku, kulturna povijest Bosne i Hercegovine osmanskoga razdoblja i dr.

Dopisni je član Turk Dil Kurumu (Ankara), krovne znanstvene institucije za turski jezik i jezikoslovlje. Dobitnik je nekoliko stranih i domaćih priznanja za promicanje turskoga jezika i znanosti, član je uredništva više međunarodnih časopisa te dobitnik nagrade Kiklop za prijevod godine (Sajam knjige u Istri, 2004.). Dugo godina bio je gostujući profesor i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Objavio je tri autorske knjige, a u suradnji s kolegama priredio još tri. Autor je i velikoga boja znanstvenih i stručnih radova.

 

 

Dodatne informacije

Težina 0.622 kg
Autor

Ekrem Čaušević

Vrsta uveza

Meki uvez

Broj stranica

358

Godina izdanja

2018.

ISBN

978-953-7997-25-0

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku”