Radoslav Katičić

Vilinska vrata

I dalje tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine

29,20 (220,01 kn)

Vilinska vrata potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

SKU: 000136 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Vilinska vrata četvrta su knjiga akademika Radoslava Katičića u nizu Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine. Prethodne knjige govore o našoj staroj vjeri koja je postojala prije službenog prihvaćanja kršćanstva. Svako poglavlje u ovoj knjizi nastavak je jedne rekonstrukcije započete u nekoj od prethodne tri knjige, koju tada nije bilo moguće dovršiti. Nakon nekih novijih istraživanja postali su dostupni podaci koji upućuju na vezu s indoeuropskom baštinom.

U usmenoj književnosti svih naroda slavenskog jezika ugrađeni su ulomci praslavenske sakralne poezije. U tim obrednim pjesmama kazivao se mit i skroviti sveti odnosi u svijetu. Ti nam ulomci omogućuju da ponešto pouzdano saznamo o svojoj staroj vjeri.

Ova knjiga bavi se onim što se može znati o vjeri starih Slavena po tragovima što ih je ostavila u jezicima tih naroda i osobito u tekstovnoj predaji njihove usmene književnosti. Autor, koliko je moguće, i u ovoj knjizi rekonstruira tekstove, a ovi, tako rekonstruirani tekstovi govore o vjerskim sadržajima i predodžbama starih Slavena te na taj način sami kazuju mitove.

Vilinskim vratima Katičić promatra kako se pretkršćanska predaja preoblikuje i nastavlja u kršćanskoj, kako su novopokršteni ljudi elemente svoje stare vjere prilagođavali novoj vjeri i tako preoblikovane i prilagođene zadržavali i predavali dalje potomcima.

Dodatne informacije

Težina 0,79 kg
Autor

Radoslav Katičić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vilinska vrata”