Vedran Šoljan

Vladajući položaj na tržištu i njegova zlouporaba u pravu tržišnog natjecanja Europske zajednice

19,91 (150,01 kn)

SKU: 000160 Kategorija: Oznaka:

Opis

U Republici Hrvatskoj nadležnost u predmetima zaštite tržišnog natjecanja imaju Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za telekomunikacije. Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja predviđena je obveza Vijeća Agencije da na odgovarajući način primjenjuje kriterije koji proizlaze iz primjene pravila o tržišnom natjecanju u Europskoj zajednici, čime je u taj zakon ugrađena obveza preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Ova knjiga daje cjeloviti pregled i analizu presuda Europskog suda i odluka Komisije u predmetima zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu. Ugovora o osnivanju EZ. Ona čitatelju daje punu sliku o prirodi tog pravnog instituta, razmatranjem pravnih i ekonomskih aspekata problema monopola, te važnosti politike tržišnog natjecanja za promicanje gospodarskog blagostanja. Bogata pravna praksa razvijena u pravu EZ dopunjena je komparativnim prikazom prakse sudova SAD.

U državama razvijenog gospodarstva pravo tržišnog natjecanja najvažniji je instrument intervencije u privatnopravne odnose kojima se otklanjaju one nesavršenosti tržišta koje su posljedica sporazuma poduzetnika, zlouporabe tržišne snage ili koncentracije gospodarskih resursa. Bogata pravna praksa na tom području u državama razvijenog gospodarstva pokazuje da problem monopola nije samo teorijski primjer opisan u ekonomskim udžbenicima, već stvaran problem koji može utjecati na uspješnost gospodarstva u cjelini. U uvjetima monopolističkih tendencija u gospodarstvu cijene redovito imaju tendenciju rasta, pa je učinkovita politika tržišnog natjecanja najuže povezana sa blagostanjem potrošača. Pravni instituti, terminologija, teorijska podloga ovog prava posebno su prikazani i u sažetcima koji slijede svako od poglavlja u knjizi.

Dodatne informacije

Težina 1,1 kg
Autor

Vedran Šoljan

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vladajući položaj na tržištu i njegova zlouporaba u pravu tržišnog natjecanja Europske zajednice”