Radoslav Katičić

Zeleni lug

Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine

37,16

Zeleni lug potražite u Pričozemskoj, novoj knjižari Ibis grafike.

SKU: 000134 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Knjiga Zeleni lug druga je u nizu započetom s knjigom Božanski boj – Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine akademika Radoslava Katičića i upotpunjuje je ju tematikom. U ovoj knjizi Katičić rekonstuira tekstove o godišnjem ciklusu rodnosti i Perunovoj djeci, Jarilu i Morani.

Zeleni lug objedinjuje rezultate istraživanja i studija koji su bili potaknuti uočenim podudarnostima između turopoljskih jurjaških pjesama i tekstova usmene književnosti drugih naroda slavenskoga jezika. Treba naglasiti da je, kao i u Božanskom boju, predmet ovih istraživanja rekonstrukcija praslavenskoga sakralnog pjesništva, koliko je ona moguća, a ne rekonstrukcija slavenskih mitova, kako se to obično zamišlja. Rekonstrukcija tekstova je važna za poznavanje slavenske mitologije i vjerskih predočaba jer nam kroz te pjesme sami stari Slaveni govore o svojoj mitskoj slici svijeta.

Predmet ove knjige blisko je povezan s narodnim godišnjim običajima svih naroda slavenskoga jezika, pa tako i hrvatskoga, i od istraživanja tih običaja kako ga provode etnologija i kulturna antropologija dobivaju se važni podatci, neophodni pri rasuđivanju o rekonstrukciji tekstova i pri njezinu obrazlaganju.

Knjiga se sastoji od poglavlja Trudan hod, Zeleni lug, Zlatna jabuka, Hrt i sokol, Jurjev konj.

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Autor

Radoslav Katičić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Zeleni lug”