Zvonimir Čuljak

Znanje i epistemičko opravdanje

13,38

SKU: 000142 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Knjiga “Znanje i epistemičko opravdanje” predstavlja značajno djelo s područja filozofije, jer se u njoj autor bavi jednom od središnjih i tradicionalnih filozofskih disciplina – epistemologijom, koja zauzima važno mjesto, ne samo unutar filozofije, nego i puno šire.

Knjiga se sastoji od pet glavnih dijelova (1. Istinitost, vjerovanje i znanje; 2. Izvori, vrste i područja znanja; 3. Opravdanje i znanje; 4. Znanje i opravdano vjerovanje; 5. Mogućnost znanja),  a svaki dio je dalje podijeljen na poglavlja. U njima autor obrađuje cjelokupnu problematiku spoznajne teorije iz najsuvremenije perspektive, vodeći računa o najznačajnijim teorijama i argumentima iz povijesti filozofije.

Osim što je autor u knjizi detaljno prikazao i obradio sve važne teorije i argumente druge polovice 20. stoljeća, u knjizi su zastupljeni i najnoviji argumenti u području epistemologije.  Naročita pažnja posvećena je tipologiji opravdanja na inferencijsko (putem zaključivanja) i neinferencijsko (izravno na osnovi iskustva ili racionalne intuicije, odnosno putem pouzdanih procesa proizvodnje vjerovanja ili indikacije istinitosti) te relacijama između logičkih, probabilističkih i epistemičkih svojstava, uključujući i niz paradoksa koji proizlaze iz tih relacija.

Na hrvatskom jeziku gotovo da ne postoji ekstenzivna literatura iz suvremene epistemologije. Knjiga „Vjerovanje i epistemičko opravdanje“, autora Zvonimira Čuljka, po svom opsegu, detaljnosti i jasnoći pisanja može se usporediti s djelima ove vrste koja se publiciraju u svijetu.

Napisana na pristupačniji i jasniji način, ova knjiga postavlja nove standarde na području epistemologije, i stoga je prikladna ne samo profesionalnim filozofima i studentima filozofije, nego može poslužiti i psiholozima koji se bave nekim od oblika spoznajnih procesa, te ostalima koji se bave “kognitivnom znanošću”.

Dodatne informacije

Težina 0,7 kg
Autor

Zvonimir Čuljak

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Znanje i epistemičko opravdanje”