August Šenoa, Tajana Ivić

Postolar i vrag

8,36 (62,99 kn)

Nema na zalihi

Opis

Povjestica “Postolar i vrag” napisana je 1863. godine. U to vrijeme u Zagrebu se govorilo malo drugačijim hrvatskim jezikom nego danas, pa neke izraze tog starijeg jezika nalazimo i u ovoj povjestici. Danas ih nazivamo arhaizmima ili starinskim izrazima. Unatoč njima, ovu Šenoinu povjesticu, koja je nastala prema narodnoj priči, možemo sasvim lako razumjeti. Priča o lukavom postolaru, koji je s Božjom pomoći uspio nadmudriti vraga, i danas nam je podjednako zanimljiva i poučna, kao i u doba kada ju je Šenoa napisao.

Tekst je tako razbijen na više manjih cjelina, vizualno djeci prihvatljivijih. Te cjeline nisu podijeljene samo prema broju stihova, već smo nastojali da slikovnica predstavlja ujedno i analizu pjesme. Na jednoj stranici nalazi se jedna scena: nekoliko stihova objašnjenih ilustracijom na kojoj su često neki elementi koji u samom tekstu ne postoje.

Ilustratorica, Tajana Ivić, pomno je razradila tekst. Mjesta koja se u pjesmi ponavljaju s manjim varijacijama, prikazala je u stilu koji se razlikuje od ostatka slikovnice. Na taj način djeca odmah mogu zapaziti da su ti dijelovi zbog nečega posebni: to su dijelovi koji se ponavljaju, ali i koji pokreću radnju.

Zanimljivi i duhoviti crteži pokazuju promjenu raspoloženja i tijek vremena.

Na unutarnjoj strani korica napisan je kratki tekst o Šenoi, uz njegovu sliku i kip koji se nalazi u Zagrebu, jer nam je bila namjera približiti tog velikog hrvatskog književnika današnjoj djeci i učiniti ga živom osobom u njihovoj mašti.

Povjestica „Postolar i vrag” dolazi u formatu veličine 150×270 mm po čemu se također razlikuje od dosad objavljenih knjiga za djecu.

Dodatne informacije

Težina 0,15 kg
Autor

August Šenoa, Tajana Ivić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Postolar i vrag”