Vedran Mezei

Treći ključ

17,25

Opis

Dubrovačka Republika ukinula je trgovinu robljem već 1416. godine. Tom odlukom svrstala se među prve države svijeta koje su zaustavile ovu nehumanu praksu.  Donošenje odredbe ipak nije značilo i konačni prestanak ropstva pa će se ono u nešto blažem obliku zadržati još gotovo cijelo stoljeće. U međuvremenu, do njegova potpunog nestanka, pojedini su robovi dobivali dokument o oslobođenju, tj. Chartu libertatis. Tim dokumentom priznavalo ih se kao slobodne ljude iako su i dalje imali određene dužnosti prema bivšem gospodaru.

Roman Treći ključ govori o postojanju još jedne Charte libertatis te otkriva oblik ropstva koji se zadržao do današnjih dana.

Dok su u povijesnom dijelu romana glavni likovi svjedoci najtragičnijeg događaja u povijesti Dubrovačke Republike – Velike trešnje iz 1667. godine, suvremeni dio donosi priču o dvoje mladih ljudi koji kroz svoju kratku ljetnu avanturu otkrivaju zaboravljeni dokument i na zanimljiv i neobičan način povezuju oba dijela romana u jedinstvenu cjelinu.

Ali prije nego što zavirimo u sadržaj prave Charte i otkrijemo tajnu trećega ključa, priča nas vodi na stari karavanski put u rano jutro 6. travnja 1667. godine.

Dodatne informacije

Težina 0,385 kg
Autor

Vedran Mezei

Godina izdanja

2020.

Broj stranica

264

Vrsta uveza

Meki uvez

ISBN

978-953-7997-96-0

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Treći ključ”