Ondjaki

YNARI – DJEVOJČICA S PET PLETENICA

100,00 kn

Kategorija: Oznaka:

Opis

Ovaj kratki ilustrirani roman za mlade smješten je u kontekst dugogodišnjeg ratnog razdoblja u Angoli. Glavni je lik Ynari, djevojčica rođena s pet pletenica koje se nikada ne raspliću, koja na obali rijeke susreće  jako malog čovjeka. Ovdje kreće njihova igra riječima u kojoj Ynari shvaća da su riječi relativne pa tako iako je njen novi prijatelj manji od nje, istovremeno on joj je po svojoj ljudskosti barem jednak. Zajedno svjedoče oružanom sukobu dvaju obližnjih sela te otkriva da je majušni čovjek zapravo majušni čarobnjak! Nakon tog otkrića, Ynari posjećuje selo majušnog čovjeka u kojem su svi jednako                                    majušni, i svi se znaju koristiti magijom. Ynari usvaja seoski ritual stvaranja novih, korisnih, i uništavanja starih, beskorisnih riječi, te u sljedećem susretu posjećuje zaraćena sela te otkriva svoju magiju koju          posjeduje od rođenja. Naučivši riječ «razmjena», Ynari se odriče svojih pletenica u zamjenu za mir među obližnjim selima.

Ynarine pletenice nešto su što ona nije razumjela, i dok nije shvatila zašto ih posjeduje, one su bile beskorisne. No cijelo vrijeme znala je da će doći trenutak kada će one postati korisne te kada će shvatiti zašto je baš ona rođena s njima. Ynari je, čini se, ključ promjene, i jedino što može zaustaviti rat, i to uspijeva napraviti na svoj iskren, dječji način. U početku ne shvaća što je to rat, no kada nauči značenje te riječi, te kada pronađe razloge zbog kojih se ratuje, shvaća da je rat potpuno beskoristan, te da je to jedna od onih riječi koje je potrebno uništiti. Sve što je potrebno za završetak rata jest razumijevanje, jer niti jedno selo zapravo ne želi ratovati, a potreban je dječji glas kako bi im pokazao da su riječi i razumijevanje jače od oružja. Žrtvujući svoje pletenice, Ynari im pokazuje kako odricanje od nečega može uistinu biti dobro čak i za onoga koji se odriče – to naziva dobrom razmjenom.

Ondjaki, podrijetlom iz Angole, svojim je pjesničkim talentom stvorio lik djevojčice Ynari, jedne od mnogobrojne angolske djece na koje je neizbrisive posljedice ostavilo trideset godina rata u njihovoj zemlji, i dao joj nadnaravne moći koje joj omogućavaju da okonča rat.

Ilustracije nagrađivane kanadske ilustratorice Danute Wojciechowske prekrasnim bojama koje odlično pristaju temi knjige ne samo da prate priču, već na suptilan način dodatno naglašavaju neke od glavnih ideja koje se protežu kroz tekst. Prikazi kornjača, ptica, ribe i leptira koji obgrljuju tekst prije svega odrasle čitatelje upućuju da obrate pozornost na teme drevne mudrosti, slobode, dijeljenja iskustva te mladosti.

Dodatne informacije

Težina 0.423 kg
Dimenzije 26.5 × 21.5 cm
Autor

Ondjaki

Ilustrator

Danuta Wojciechowska

Prevoditelj

Una Krizmanić Ožegović

Godina izdanja

2021.

ISBN

978-953-363-018-2

Broj stranica

36

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “YNARI – DJEVOJČICA S PET PLETENICA”