Julia Donaldson

Božićna jelka

Čarobna božićna priča koju je istkala Julia Donaldson

100,00 kn (13,27 €)

Opis

Ovo je priča o božićnoj jelci – priča koja započinje negdje usred šume, prati putovanje dugo preko tisuću kilometara, a zatim završava u božićno vrijeme na trgu jednog velikog grada.

Božićna jelka temelji se na istinitoj priči. Ona slavi posebnu tradiciju koja seže sedamdeset godina unazad. Svake godine od 1947. gradonačelnik Osla u Norveškoj Britanskom narodu poklanja prekrasnu Božićnu jelku. Zimzeleno stablo (obično norveška smreka) simbol je mira i prijateljstva: zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu za podršku tijekom Drugog svjetskog rata.
Norveški šumari odabiru stablo mjesecima, ponekad i godinama unaprijed. Zovu ga Šumska kraljica i razgovaraju s njime (čak ga i grle) kako bi bili sigurni da će stablo narasti snažno i visoko. Kada stablo potpuno naraste posiječe se uz posebnu ceremoniju i onda se šalje na dalek put preko kopna i mora.
Stablo putuje preko tisuću kilometara – sve do londonskog trga Trafalgar na kojem stoji ponosno obasjano lampicama.
Svake godine Pjesničko društvo Ujedinjenog Kraljevstva zamoli nekog pjesnika da napiše pjesmu dobrodošlice tome stablu. Božićnu jelku Julia Donaldson napisala je 2020. godine. Pjesmu su izvodila djeca na trgu Trafalgar u Londonu.
U Norveškoj šumari vode brigu o tome da zasade više stabala nego što ih posijeku kako bi bili sigurni da će njihove šume i dalje rasti. I uvijek dobro promatraju koje bi stablo moglo biti slijedeća Šumska kraljica.

Dodatne informacije

Autor

Julia Donaldson

Ilustrator

Victoria Sandoy

Prevoditelj

Krešimir Krnic

Godina izdanja

2022.

Broj stranica

30

ISBN

978-953-363-056-4

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Božićna jelka”