Radoslav Katičić

Naša stara vjera

Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine

180,00 kn

Nema na zalihi

Opis

Nakon četiriju knjiga u nizu Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Božanski boj — Zeleni lug — Gazdarica na vratima — Vilinska vrata) kojima je strogom filološkom metodom rekonstruirao tekstove slavenske pretkršćanske starine, Radoslav Katičić u ovoj sintezi donosi pregled temeljnih pojmova stare slavenske vjere u obliku primjerenom vrlo širokom čitateljskom krugu.

Što je uopće bila vjera za Slavene prije prihvaćanja kršćanstva, što znači da je nešto sveto, kakva je bila slavenska pretkršćanska obrednost, koji su bili glavni bogovi i kakav je bio njihov međuodnos? Na koncu, koliko prežitci te stare vjere obilježavaju nas današnje? Sve su to pitanja koja se u ovoj knjizi znanstveno utemeljeno, a opet čitko i prijemčivo, raspravljaju i tumače. Svijet Peruna, Velesa, Mokoši, Jarila i Morane – Jure i Mare – razotkriva nam se ovdje u mnogobrojnim svojim inačicama i ostavlja nas bez daha kada spoznamo koliko je još ta stara tradicija prisutna u našim običajima, svjetonazoru, a osobito u jeziku.

Pogled na našu baštinu, na odnos čovjeka i prirode, na toponimiju, dobiva ovom Katičićevom knjigom, kao i onima koje su joj prethodile, sasvim novo značenje.

Dodatne informacije

Težina 0.835 kg
Autor

Radoslav Katičić

Broj stranica

235

Vrsta uveza

Tvrdi uvez

Godina izdanja

2017

Suizdavači:

Ibis grafika, Matica hrvatska

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Naša stara vjera”