Uredili: Petra Košutar i Mislav Kovačić

Od dvojbe do razdvojbe – Zbornik radova u čast profesorici Branki Tafri

Od dvojbe do razdvojbe zbornik je radova nastao u čast uglednoj hrvatskoj znanstvenici i sveučilišnoj profesorici Branki Tafri koja je ove godine proslavila sedamdeseti rođendan. Sastavljen je od trideset i pet vrijednih i dosad neobjavljenih radova s izvornim rezultatima, interdisciplinarnim pristupom i međunarodnim karakterom, koje je napisalo trideset i osmero autora. Radovi su objavljeni većinom na hrvatskom jeziku, ali ima ih nekoliko i na engleskom, njemačkom i srpskom. Uz radove domaćih autora, tu su i radovi autora iz Austrije, Njemačke, Norveške, SAD-a i Srbije.

 

147,00 kn 130,00 kn

Opis

Ovaj je zbornik posvećen hrvatskoj jezikoslovki, kroatistici i profesorici Branki Tafri povodom prigodne obljetnice – obilježavanja njezinog sedamdesetog rođendana. No, to nije jedini motiv prikupljanja radova uglednih hrvatskih i inozemnih filologa, lingvista, teoretičara književnosti i filozofa.

Zbornik je ujedno i poklon dvoje učenika svojoj profesorici kao zahvala za sve što ih je naučila i još više, učinila za njih.

U zborniku je objavljeno trideset i pet radova koje je napisalo trideset osmero autora. Radovi su objavljeni najvećim dijelom na hrvatskom jeziku, ali i na engleskom, njemačkom i srpskom. Pored hrvatskih, autori su redom cijenjeni članovi akademske zajednice iz Austrije, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, pa tako Zbornik radova ima i međunarodni značaj.

Ova vrijedna i obimna knjiga (ima 548 stranica) govori i o temama, poput platisemije i similisemije, o kojima se prvi put piše u Hrvatskoj. Podijeljena je u dva dijela: Prvi dio nosi naziv RIJEČ U STRUJANJIMA SADAŠNJOSTI, a drugi dio RIJEČ U TRAGOVIMA PROŠLOSTI. Na samom kraju nalazi se Popis o suradnicima, s osnovnim podacima o autorima koji su dali svoje priloge Zborniku.

Sve navedeno čini ovaj zbornik dobrodošlim i poželjnim u domaćoj i stranoj akademskoj zajednici.

 

Dr. sc. Branka Tafra (1947) umirovljena je sveučilišna profesorica. Svoj radni vijek provela je ponajprije kao znanstvenica većim dijelom na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a manjim na Hrvatskim studijima kao nastavnica i znanstvenica.

U svojim se dosadašnjim radovima bavila brojnim kroatističkim temama – od suvremenih gramatičkih do povijesnih – pri čem su ove potonje bile valjani temelj za nadogradnju i(ili) preutemeljidbu prvih, a neprocjenjiv je doprinos dala i daje u području leksikologije i leksikografije.

Dodatne informacije

Težina 1.2 kg
Autor

Uredili: Petra Košutar i Mislav Kovačić

Vrsta uveza

Meki uvez

Broj stranica:

548

Godina izdanja

2018.

ISBN

978-953-7997-33-5

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Od dvojbe do razdvojbe – Zbornik radova u čast profesorici Branki Tafri”